Tuesday, December 14, 2010

MEREKA NI@ARTIS...RELAX AJE....TAK TERASA BERDOSA DENGAN TAK BERTUDUNG DAN BERGAUL BEBAS....ADAKAH MEREKA FIKIR SEMPAT BERTAUBAT....DIKHUATIRI ALLAH TUTUP HIDAYAH KERANA BANYAK SANGAT MELAKUKA DOSA DAN MENYESATKAN ORANG LAIN...DENGAN GAYA KITA ORANG LAIN IKUT....

HIBURAN


Mila uji kehebatan

LAMBAKAN penyanyi baru dan program realiti berkonsepkan pertandingan nyanyian menyebabkan cabaran survival dalam industri seni suara tanah air semakin sukar.
Tidak terkecuali bintang-bintang daripada program realiti Akademi Fantasia (AF) yang satu ketika dulu pernah mencetuskan fenomena dalam dunia hiburan tanah air.
Sinaran bintang-bintang graduan AF ini dilihat mulai pudar, malah sesetengah pelajarnya hilang begitu sahaja dalam dunia seni. Sepi tanpa berita.
Pemilik nama Nursyarmilla Jirin atau mesra disapa Mila merupakan bekas graduan AF yang masih menyengat tuahnya berlatarkan karakter comel keanak-anakkan yang digemari lapisan umur.
Kini Mila dilihat tidak lagi bergantung harap kepada populariti semata-mata bahkan memaksa dirinya untuk berdiri sama tinggi, duduk sama rendah bersama anak seni yang lain.
Juara AF5 itu juga telah mula melebarkan sayapnya ke luar negara dengan menyertai beberapa pertandingan nyanyian di peringkat antarabangsa.
Khabar yang bertiup mengatakan penyanyi berumur 23 tahun itu kini sepi buat seketika ternyata bukan satu kata yang logik untuk diterima akal.
Penyanyi kecil molek itu sebenarnya sedang sibuk dengan pelbagai program yang telah diatur buatnya dan membuat dirinya akur untuk merehatkan diri dalam pentas lakonan.


ZUHARI IBRAHIM bakal bertindak sebagai pengarah persembahan dan membantu Mila menjayakan Konsert Rhythyms kelak.


11 Disember lalu adalah tarikh ujian hebat sebagai seorang penyanyi kerana berjaya meletakkan dirinya dalam pertandingan akhir Open Mic UK di Manchester, United Kingdom.
Mila menyatakan bahawa penyertaan dalam pertandingan itu adalah hasil usahanya sendiri, dengan bantuan tenaga kerjanya yang tidak henti membantunya dalam apa jua keadaan sekalipun.
"Seorang kawan yang Mila kenal sewaktu mewakili Malaysia ke Festival Muzik Pop Antarabangsa Discovery Ke-17 di Bulgaria dulu yang memberitahu Mila berkenaan pertandingan tersebut.
"Pertandingan akhir tersebut merupakan peringkat seterusnya setelah Mila berjaya melepasi peringkat kelayakan di Newcastle Oktober lalu.
"Kalau ada rezeki, Insya-Allah Mila akan melayakkan diri ke Grand Finale di O2, London pada tahun hadapan," katanya ketika menghadiri sidang akhbar untuk Konsert Rhythyms di Pusat Pelancongan Malaysia (Matic) baru-baru ini.
Album baru
Menurutnya, di Grand Finale itu, banyak label rakaman dan agensi yang akan turun menyaksikan pertandingan itu.
"Saya membuat keputusan untuk menyertai pertandingan tersebut kerana mahu mengembangkan bakat, mencari peluang baru dan melihat keadaan pasaran di luar negara" jelasnya.

MILA dipilih oleh pihak Matic berdasarkan imej yang bersih dan contoh yang baik untuk dipamerkan kepada pelancong kelak.Bakal tampil dengan album keduanya hujung tahun ini, buah tangan terbaru tersebut akan memuatkan 10 buah lagu iaitu lima lagu baru dan selebihnya merupakan lagu-lagu lama yang diberikan nafas baru.
"Setakat ini, hanya sebuah lagu lagi yang belum dirakamkan. Kalau boleh ia akan dilancarkan pada Disember ini atau selewat-lewatnya awal tahun hadapan.
"Album ini berkonsepkan pop dan ada juga lagu-lagu berentak balada," katanya.
Mila mendedahkan barisan komposer yang terlibat dalam pembikinan album terbarunya itu yang terdiri daripada nama besar dalam lapangan muzik iaitu Ajai dan Aidit Alfian.
"Album ini sangat istimewa buat Mila kerana inilah kali pertama Mila terlibat seratus peratus dalam pembikinan album, daripada pemilihan lagu hinggalah ke konsep album itu sendiri," ucap pelantun Jika Kau Ubah Fikiran itu dengan senyuman.
Mengupas keputusan berehat daripada pentas lakonan, Mila jujur mengakui jadual nyanyiannya yang padat menyukarkan Mila untuk melapangkan waktu serta komitmen buat profesion keduanya itu.
"Ruang untuk berlakon sangat tipis, Mila tidak mahu terlalu terkejar-kejar dan kelihatan tamak dalam pengagihan kerjaya.
"Jika Mila sibuk menyanyi, takut nanti tidak dapat memenuhi jadual untuk penggambaran dan akan menimbulkan masalah serta menyusahkan ramai pihak.
"Mila akan berhenti berlakon sekejap, tapi kalau Mila dapat tawaran yang baik selepas ini, Insya Allah Mila akan pertimbangkan," katanya.
Konsert Rhythms
Mila turut mencanangkan warta penglibatannya dengan Konsert Rhythyms yang dianjurkan Matic di Dewan Tunku Abdul Rahman, Jalan Ampang pada 17 hingga 19 Disember ini.
Konsert yang diilhamkan oleh Menteri Pelancongan, Datuk Seri Dr. Ng Yen Yen itu bertujuan memberi maklumat kepada orang ramai dan pelancong asing tentang destinasi-destinasi pelancongan yang ada di negara ini.
Konsert tersebut akan memaparkan ekspedisi penerokaan pelancongan tempatan dengan membawa pelbagai tema seperti homestay, taman, seni kontemporari dan festival makanan.
Ia akan disampaikan dalam bentuk pementasan muzikal dan Mila akan memainkan peranan sebagai pelancong dan akan berkongsi kisah pelancongannya bersama audiens yang hadir.

PEMENTASAN berbentuk muzikal bakal dipersembahkan oleh Mila dan para penari Matic pada tanggal 17 hingga 19 Disember ini.Pengarah Matic, Datin Zaitun Mohd Ali berkata, Mila dipilih berdasarkan imej yang bersih dan contoh yang baik untuk ditonjolkan kepada pelancong-pelancong asing.
"Mila akan memegang peranan sebagai tunjang utama, di mana dia akan bertindak sebagai pelancong dan bercerita mengenai pelancongannya dalam bahasa Inggeris.
"Persembahan selama 45 minit itu akan melibatkan tarian, visual, muzik, nyanyian dan kesan khas. Orang ramai yang berminat boleh mendapatkan tiket secara percuma di Matic," katanya.
Sementara itu, Mila menjelaskan dia sangat berbesar hati kerana diberi kepercayaan untuk turut serta menjayakan konsert tersebut.
"Sebelum ini, Kementerian Pelancongan banyak menyokong artis tempatan untuk membuat persembahan di luar negara.
"Konsert ini turut bertindak sebagai satu mesej dan maklumat kepada pelancong asing yang tidak mempunyai pengetahuan tentang destinasi pelancongan di Malaysia," katanya

NEGARA


Pengeluar sel solar kedua terbesar dunia


MUHYIDDIN (kanan) melihat replika kawasan kilang pengeluaran sel dan panel solar TCMSB yang akan dibina pada pada majlis pecah tanah kilang itu di Sungai Siput semalam.SUNGAI SIPUT - Malaysia kini berada dalam landasan yang betul untuk menjadi negara pengeluar sel dan panel solar berkuasa tinggi kedua terbesar di dunia menjelang tahun 2020.
Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, keyakinan adalah berdasarkan pertumbuhan permintaan global terhadap teknologi berkenaan dan potensi pemindahan pusat pengeluaran ke negara ini dari negara yang berkos tinggi.
"Tidak mustahil Malaysia boleh menjadi negara pengeluar kedua terbesar sel solar dengan menokok daripada 10 kepada 17 peratus jumlah keseluruhan bekalan dunia," katanya pada majlis pecah tanah kilang pengeluaran sel dan panel solar berkuasa tinggi milik Twin Creeks Technologies Incorporated (TCTI) di sini semalam.


NEGARA


Anggap hadiah RM10,000 rezeki anak kedua


YUSRI bersama hadiah dan lukisannya yang memenangi pertandingan anjuran Maybank di Kuala Lumpur semalam.KUALA LUMPUR - Seorang pelukis sepenuh masa yang bakal menimang cahaya mata kedua pada Mac tahun depan diumumkan sebagai pemenang pertandingan melukis anjuran Maybank semalam.
Yusri Sulaiman, 33, yang berasal dari Perak memenangi hadiah wang tunai berjumlah RM10,000 menerusi lukisan bertemakan Expressions of The Tiger.
"Saya memang tidak menyangka akan menang memandangkan ada 84 peserta lain menyertai pertandingan itu.
"Lagipun ini kali pertama saya menyertai pertandingan. Mungkin ia rezeki anak saya yang akan lahir tahun depan," katanya ketika ditemui selepas majlis penyampaian hadiah tersebut di sini semalam.

No comments:

Post a Comment