Sunday, April 17, 2011

Polis rampas dua kereta Ferrari milik pekerja bank

Ratusan ribu tuntut Presiden Yemen letak jawatan


SEBAHAGIAN penunjuk perasaan menuntut Presiden Yemen, Ali Abdullah Saleh meletakkan jawatan di Sanna semalam.


SANAA - Beratus-ratus ribu rakyat negara Yemen keluar beramai-ramai di sini bagi mengadakan demonstrasi mendesak Presiden Ali Abdullah Saleh meletakkan jawatan.
Para penunjuk perasaan itu berhimpun di setiap jalan utama di bandar ini dan mereka berterusan mendesak Ali yang telah memerintah selama 32 tahun supaya berundur.
Mereka turut menyalahkan sistem pemerintahannya yang mencetuskan kemarahan rakyat terhadap pemerintahannya.
Pihak pembangkang berharap seramai satu juta orang akan berhimpun untuk mendesak peletakan jawatan Ali. Ali sebelum ini enggan meletakkan jawatan kecuali ditewaskan dalam pilihan raya.
Pergolakan di Yemen berlaku ekoran kejayaan penunjuk perasaan di Tunisia dan Mesir yang mengakibatkan kedua-dua presiden di negara tersebut meletakkan jawatan.
Hosni Mubarak meletakkan jawatan sebagai presiden Mesir pada bulan Februari lepas selepas Zine El Abidine Ben Ali berundur pada Januari lalu ekoran tunjuk perasaan rakyat. - Agensi


50 pekerja nuklear sanggup mati


GAMBAR yang disiarkan pada 24 April lalu menunjukkan kemusnahan loji nuklear Fukushima Daiichi di timur laut Jepun yang rosak akibat gegaran gempa bumi.


TOKYO - Ibu salah seorang pekerja loji nuklear Fukushima Daiichi yang rosak akibat gegaran gempa bumi kuat menyatakan anaknya dan pekerja lain menjangkakan mereka akan meninggal dunia akibat terkena radiasi tinggi, lapor sebuah akhbar semalam.
Anaknya itu merupakan antara 50 pekerja loji jana kuasa nuklear tersebut yang terdedah pada kadar radioaktif yang tinggi semasa melakukan kerja-kerja untuk menyejukkan reaktor selepas rosak akibat gegaran kuat hempa bumi pada 11 Mac lalu.
Gegaran kuat itu berlaku akibat gempa bumi yang berlaku di timur laut Jepun dekat dengan loji nuklear tersebut yang mencetuskan ombak tsunami.
Menurut ibu tersebut, semua pekerja yang berhempas-pulas menyelamatkan loji tersebut daripada menyebarkan radiasi menjangkakan mereka akan meninggal dunia dalam tempoh beberapa minggu lagi.
Ibu itu yang bercakap menerusi jurubahasa melalui telefon berkata kepada stesen televisyen Fox News: "Anak lelaki saya dan rakan-rakannya telah membincangkan dengan panjang lebar dan mereka komited untuk mati jika ia perlu untuk menyelamatkan negara.
"Dia (anak lelakinya) telah menerima sepenuh hati bahawa mereka kemungkinan akan mati akibat sakit disebabkan radiasi dalam tempoh jangka pendek atau kanser dalam tempoh jangka panjang."
Sementara itu, Perdana Menteri Jepun, Naoto Kan semalam berkata, kebocoran radiasi daripada loji Fukushima Daiichi tidak membawa kesan terhadap kesihatan awam kecuali rakyat mematuhi nasihat kerajaan pada setiap masa.
"Jepun membuat keputusan bertindak di kawasan (pemindahan sekitar loji) berdasarkan nasihat dan cadangan pakar. Di Jepun, kita meminta penduduk supaya mematuhi peraturan kerana ia akan menjamin keselamatan dan kesihatan mereka," katanya. Negara itu juga buat kali telah menemui tahap radiasi melebihi paras selamat dalam daging-daging lembu berhampiran kawasan larangan loji nuklear.
Kementerian Kesihatan Jepun menjelaskan bahawa 510 becquerels sesium radioaktif dikesan dalam daging lembu dari Tenei, wilayah Fukushima, kira-kira 70 kilometer dari loji nuklear tersebut, menurut agensi berita Kyodo.
Dalam kejadian gempa bumi dan tsunami itu, lebih 28,000 orang didapati terbunuh dan hilang. - AgensiPolis rampas dua kereta Ferrari milik pekerja bank


GAMBAR yang disiarkan agensi berita Antara menunjukkan Inong Malinda bersama sebuah kereta Ferrari miliknya.


JAKARTA - Polis semalam merampas tiba buah kereta mewah milik Pengurus Hubungan Pelanggan di Citibank, Inong Malinda kerana disyaki menyeleweng wang milik pelanggan bank itu hampir AS$1.95 juta (RM5.74 juta), lapor agensi berita Antara semalam.
Polis merampas dua buah kereta Ferrari dan sebuah Mercedes-Benz milik wanita tersebut.
"Polis sedang melakukan usaha untuk merampas aset-aset Inong dan melakukan siasatan dari mana dia memperoleh kereta berkenaan," kata Ketua Detektif Polis Indonesia, Jeneral Ito Sumardi.
Polis turut merancang untuk merampas sebuah kereta Hummer H3 yang dibeli atas nama suami wanita tersebut, Andika Gumilang.
Menurut Ito, polis perlu berhati-hati kerana kemungkinan sebahagian aset Inong diperoleh secara sah di sisi undang-undang.
"Kami meminta sesiapa sahaja yang menjadi mangsa wanita itu membuat laporan polis," katanya.
Setakat ini seramai tiga orang memfailkan laporan polis berhubung jenayah yang dilakukan oleh wanita berkenaan yang melibatkan kerugian hampir AS$1.95 juta.
Ketua Unit Jenayah Polis, Brigedier Jeneral Arif Sulistyo berkata, Inong yang bertugas di bank berkenaan lebih 10 tahun mengambil kesempatan terhadap hubungan baik dengan pelanggan untuk memperdayakan mereka.
Menurutnya, wanita itu memalsukan dokumen pengeluaran wang atau gagal untuk mendepositkan wang ke dalam akaun pelanggannya seperti yang dijanjikan.
Inong kini ditahan di pusat tahanan ibu pejabat polis Indonesia di sini. - AgensiKelibat raksasa di Pelabuhan Sydney


GAMBAR yang disiarkan akhbar The West Australian semalam menunjukkan kepala raksasa (dalam bulatan) di Pelabuhan Sydney, Australia.


SYDNEY - Sejumlah penduduk di sini berada dalam ketakutan selepas seekor raksasa dirakamkan di dalam kawasan perairan dekat sebuah jambatan di sini, lapor sebuah akhbar semalam.
Menurut seorang pegawai polis, Harvey Edison, talian telefon di kebanyakan balai polis tempatan sesak dengan panggilan orang ramai yang memberitahu kewujudan makhluk ganjil itu kelmarin.
Menurutnya, laporan awal mengenai raksasa itu datang daripada orang ramai yang menaiki kapal pesiaran, feri dan bot di Pelabuhan Sydney.
Edison berkata, semua rakaman video dan gambar yang menyiarkan kelibat raksasa itu kini dikaji oleh sekumpulan pakar bagi menentukan sama ada ia benar atau palsu.
Menurut satu kenyataan rasmi, sekumpulan pasukan yang melibatkan ahli biologi terkenal dan penyelam akan tiba di Sydney untuk menyiasat raksasa itu.
Polis di negeri New South Wales turut membatalkan semua perkhidmatan feri dan pelayaran kapal pesiaran buat sementara waktu.
Orang ramai juga dinasihatkan supaya tidak belayar atau menaiki bot mewah di pelabuhan ini.
Raksasa itu mempunyai leher yang panjang seperti kelibat raksasa di Loch Ness di Scotland. - Agensi


Imej Bumi rakaman AS, Rusia berbeza


GAMBAR Bumi rakaman satelit Elektro-L milik Rusia.


LONDON - Imej Bumi yang dirakamkan satelit Rusia, Elektro-L kelihatan berbeza dengan gambar Bumi yang dirakamkan menerusi satelit Agensi Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) milik Amerika Syarikat, lapor sebuah akhbar semalam.
Rakaman gambar Bumi menerusi satelit Rusia itu dianggap lebih tepat berbanding dengan rakaman misi NASA di angkasa lepas.
Menurut seorang ahli astronomi, Dr. Robert Simmon dari Balai Cerap Bumi NASA di Pusat Penerbangan Angkasa Lepas Goddard, Maryland, imej yang dirakamkan satelit Rusia itu merupakan kombinasi penglihatan dan jarak gelombang hampir inframerah.
Keadaan itu menyebabkan Bumi kelihatan berbeza dengan rakaman NASA yang menggunakan pelbagai gelombang inframerah dan ditukar menjadi imej tiga dimensi (3-D). - Agensi

No comments:

Post a Comment