Wednesday, August 4, 2010

gugur kandungan secara haram

1,000 wanita Filipina mati setiap tahun ketika gugur kandungan secara haram2010/08/04

MANILA: Pengharaman pengguguran oleh gereja Katolik Roman di Filipina mencetuskan krisis hak asasi manusia apabila lebih setengah juta wanita menggadai nyawa untuk membuang kandungan masing-masing setiap tahun, kata pertubuhan Pusat Hak Reproduksi, semalam.
Menurut kumpulan berpangkalan di New York itu, kira-kira 1,000 wanita mati setiap tahun di Filipina selepas menggugurkan kandungan haram.
“Melarang pengguguran di Filipina melanggar hak asasi wanita hamil dengan menafikan mereka kepada prosedur yang selamat,” kata kenyataan dikeluarkan itu.

Di sebalik pengharaman itu, kata pertubuhan berkenaan, lebih 560,000 wanita dilaporkan menggugurkan kandungan setiap tahun.

Filipina adalah satu daripada sejumlah kecil negara di dunia melarang pengguguran kandungan menyeluruh.

Justeru, pertubuhan itu mencadangkan kerajaan memberi pengecualian kepada kes khusus, seperti janin cacat, kehamilan mengancam nyawa ibu atau wanita mangsa rogol. Amalan mencegah kemahilan adalah isu kontroversi di Filipina - negara yang didiami 80 peratus daripada populasinya berfahaman Katolik.

Laporan Pusat Hak Reproduksi turut menyatakan, kesukaran mendapat bahan mencegah kehamilan menjadi satu daripada punca isu ramai wanita hamil tanpa dirancang.

Menurut pertubuhan itu, kira-kira 54 peratus daripada keseluruhan kehamilan di Filipina pada 2008 adalah tidak disengajakan.

Bagaimanapun, penasihat perundangan pertubuhan gereja Katolik Filipina, Josephine Imbong, berkata statistik dikemukakan itu bukan alasan menghalalkan pengguguran. - AFP

No comments:

Post a Comment